
Case Metsähallitus:
Korsnäsin merituulivoimahankkeen 3D-mallinnus
Metsähallitus käytti 3D-mallinnettua videota Korsnäsissä merelle sijoitettavan tuulivoimapuiston havainnollistamisessa. Paikallisille asukkaille ja sidosryhmille haluttiin antaa mahdollisimman realistinen ja todenmukainen kuva vajaan 10 vuoden kuluttua toiminnassa olevasta merituulipuistosta.

Aidonnäköisillä videoilla realistinen kuva tuulivoimapuistosta
Metsähallitus käytti 3D-videota myös alueen esittelemiseen etsittäessä kumppania hankkeen toteuttamiseen. Metsähallitus kävi keskusteluja lukuisten mahdollisten toimijoiden kanssa, ja heistä osalle sekä Suomi että Korsnäs oli kulttuurillisesti ja ympäristöllisesti täysin vieras ympäristö.
Hanketta haluttiin tuoda esille eri näkökulmista ja ihmisille merkityksellisistä paikoista. Siksi videolle kuvattiin myös Korsnäsin ympäristöä ja siellä olevia kulttuurillisesti arvokkaita paikkoja.
– Istuttamalla 3D-mallinnetut tuulivoimalat videokuvaan, jossa puut ja luonnonesteet näkyvät oikeasti sellaisena, kun ne maastossa kuvaushetkellä ovat, saadaan mahdollisimman totuudenmukainen ja sidosryhmille havainnollinen kuvaus kyseiseen ympäristöön suunnitelluista voimaloista, sanoo Metsähallituksella hankekehityspäällikkönä toimiva Ville Koskimäki.
– Meillä Suomessa ei oikein vielä ole kokemusta siitä, miltä voimalat näyttävät esimerkiksi 10, 15 tai 20 kilometrin etäisyydellä. Siitäkin on hyvin vähän kokemusta, miten merellä olevat voimalat näkyvät eri sääolosuhteissa.
– Halusimme tehdä suunnitteilla olevat voimalat mahdollisimman näkyviksi, koska ympäristövaikutustenarviointikin perustuu worst case -näkymään.
– Videointiin sattui vuoden kirkkain päivä, ja saimme parhaan näkyvyyden. Saaret sekä muut merelle ja hankealueelle näkyvyyttä blokkaavat esteet vaikeuttivat kuitenkin riittävän näkymän tarjoavien kuvauspaikkojen löytämistä. Siksi oli vaikea löytää kuvauspaikkoja, joista on esteetön näkymä merelle. Niissä paikoissa kuvaukset tehtiin horisontin yläpuolelle nostetulla dronella, jonka lentokorkeus näkyy valmiilla videolla. Katsoja siis näkee, ettei videokuva vastaa korkeutta, jolla ihmiset maisemaa katsovat.
Halusimme tehdä suunnitteilla olevat voimalat mahdollisimman näkyviksi, koska ympäristövaikutustenarviointikin perustuu worst case -näkymään.
Mallinnusprojekti onnistui erinomaisesti
– Tässä projektissa haluttiin panostaa havainnollistamiseen. Itselläkin on jo yli 10 vuoden takaa kokemusta erilaisista virtuaalimalleista, joissa hankkeita havainnollistetaan grafiikan avulla, Koskimäki kertoo.
– Aloimme siis etsimään toteuttajaa, joka pystyy tekemään mahdollisimman laadukasta havainnollistava aineistoa. Olin kuullut ja nähnyt esimerkkejä siitä, miten Huuru Media pystyy istuttamaan reaaliaikaiseen videokuvaan tuulivoimaloita. Siksi sovin tapaamisen heidän kanssaan.
– Projekti Huuru Median kanssa sujui alusta loppuun erinomaisesti. Sovittiin aikataulu ja kuvauspisteet, ja yhdessä tehtiin suunnitelma siitä, mitä alueita tarkastellaan. Huuru Media teki sopivat matkasuunnitelmat, ja sitten toivottiin hyvää säätä. Ja sellainen hyvä sää sinne saatiin. Homma meni purkkiin erittäin mallikkaasti.
– Projekti oli haastava, mutta he onnistuivat siinä erinomaisesti. Me pystyimme myös hyödyntämään omia Metsähallituksen brändiin kuuluvia elementtejä siinä lopputuotteessa. Olen erittäin tyytyväinen, Koskimäki toteaa.
Lisätietoja aiheesta
Pekka Seppälä
Toimitusjohtaja, suunnittelija, myyjä, guru, boomer