Case VSB Uusiutuva Energia:

Huuru Median 3D-visualisointi Korsnäsin merituulivoimasta – havainnollistava työkalu tuulivoimahankkeiden tueksi

VSB Uusiutuva Energia Suomi Oy on hyödyntänyt 3D-mallinnettuja videoita tuulivoimahankkeiden luvitus- ja alkuvaiheissa. Hankkeiden edetessä on kuvattu dokumentaarisia videoita rakentamisen etenemisestä. VSB:n tavoitteena on viestiä avoimesti ja realistisesti siitä, mitä ollaan tekemässä ja siten edistää vuorovaikutusta sidosryhmien kanssa.

Aidonnäköisillä videoilla realistinen kuva tuulivoimapuistosta

Metsähallitus käytti 3D-videota myös alueen esittelemiseen etsittäessä kumppania hankkeen toteuttamiseen. Metsähallitus kävi keskusteluja lukuisten mahdollisten toimijoiden kanssa, ja heistä osalle sekä Suomi että Korsnäs oli kulttuurillisesti ja ympäristöllisesti täysin vieras ympäristö. 

Hanketta haluttiin tuoda esille eri näkökulmista ja ihmisille merkityksellisistä paikoista. Siksi videolle kuvattiin myös Korsnäsin ympäristöä ja siellä olevia kulttuurillisesti arvokkaita paikkoja. 

– Istuttamalla 3D-mallinnetut tuulivoimalat videokuvaan, jossa puut ja luonnonesteet näkyvät oikeasti sellaisena, kun ne maastossa kuvaushetkellä ovat, saadaan mahdollisimman totuudenmukainen ja sidosryhmille havainnollinen kuvaus kyseiseen ympäristöön suunnitelluista voimaloista, sanoo Metsähallituksella hankekehityspäällikkönä toimiva Ville Koskimäki.

– Meillä Suomessa ei oikein vielä ole kokemusta siitä, miltä voimalat näyttävät esimerkiksi 10, 15 tai 20 kilometrin etäisyydellä. Siitäkin on hyvin vähän kokemusta, miten merellä olevat voimalat näkyvät eri sääolosuhteissa. 

– Halusimme tehdä suunnitteilla olevat voimalat mahdollisimman näkyviksi, koska ympäristövaikutustenarviointikin perustuu worst case -näkymään. 

– Videointiin sattui vuoden kirkkain päivä, ja saimme parhaan näkyvyyden. Saaret sekä muut merelle ja hankealueelle näkyvyyttä blokkaavat esteet vaikeuttivat kuitenkin riittävän näkymän tarjoavien kuvauspaikkojen löytämistä. Siksi oli vaikea löytää kuvauspaikkoja, joista on esteetön näkymä merelle. Niissä paikoissa kuvaukset tehtiin horisontin yläpuolelle nostetulla dronella, jonka lentokorkeus näkyy valmiilla videolla. Katsoja siis näkee, ettei videokuva vastaa korkeutta, jolla ihmiset maisemaa katsovat.

Halusimme tehdä suunnitteilla olevat voimalat mahdollisimman näkyviksi, koska ympäristövaikutustenarviointikin perustuu worst case -näkymään. 

3D-mallinnetut videot konkretisoivat suunnitteilla olevan hankkeen vaikutuksia

Tuulivoimahankkeet kiinnostavat paikallisissa yhteisöissä, ja luottamuksen rakentaminen vaatii konkreettisia ja ymmärrettäviä viestintätapoja. Tähän VSB hyödyntää 3D-mallinnettuja videoita, joissa realistisesti mallinnetut tuulivoimalat istutetaan hankemaisemaan. Videoita käytetään erilaisissa sidosryhmätilaisuuksissa ja viestinnässä kuntalaisille, maanomistajille ja viranomaisille.

– Mahdollisimman realistiset ja visuaaliset 3D-mallit ovat yksi hyödyllinen keino tuulivoiman edistämisessä ja avoimessa tiedottamisessa. Konkreettiset videot helpottavat sidosryhmäyhteistyötä. Malleilla on helppo näyttää, mitä ollaan oikeasti tekemässä, miltä tuulivoimalat maisemassa tulevat näyttämään ja mihin ne näkyvät, kertoo VSB Uusiutuva Energia Suomi Oy:n toimitusjohtaja Seppo Tallgren.

– Meidän lähtökohtanamme on tiedottamiseen panostaminen koko hankkeen ajan. Kun asioista puhutaan avoimesti ja vaikutuksia näytetään oikein, helpottaa ja hyödyttää se myös tulevaisuuden luvitusprosesseja. Silloin ei tule jälkikäteen tilanteita, joissa sanotaan, että ei tiedetty tai ymmärretty hankkeiden vaikutuksia, Tallgren jatkaa.

 

Työmaavideoilla tiedotetaan hankkeen etenemisestä

VSB on hyödyntänyt videoita myös näyttämään konkreettisesti, mitä työmaalla tapahtuu. Esimerkiksi Juurakon ja Karahkan hankkeissa Huuru Media on kuvannut rakennustöiden etenemistä perustusten tekemisestä siihen, kun voimalat ovat toiminnassa. Näistä on koostettu eri vaiheisiin soveltuvia videoita.

– Tämmöiset isot hankkeet kiinnostavat asianomaisia ja kuntalaisiakin, ja silloin videoilla on helppo näyttää projektin etenemistä myös heille. Videot edistävät yleistä hyväksyttävyyttä, Tallgren kertoo.

 

Yhteistyö Huuru Median kanssa on sujunut hyvin

– Pari vuotta sitten juteltiin Huuru Median Pekka Seppälän kanssa tuulivoimasta. Nostin esiin tarpeen hyvin tehdylle tuulivoiman 3D-mallinnukselle, jota en ollut vielä silloin nähnyt. Asiaa pohdittiin yhdessä, ja Pekka lähti kehittämään alan tarpeisiin vastaavaa mallinnuspalvelua, Tallgren muistelee.

– Yhteistyö Huuru Median kanssa on toiminut hyvin. Siellä on kuunneltu, mitä meillä halutaan. He ovat tuoneet mukaan oman ammatillisen näkemyksensä toteutukseen.

– Olemme käyttäneet heitä hankkeisiin liittyvän viestinnän lisäksi myös muussa yritykseen ja henkilöstöön liittyvässä viestinnässä, kuten henkilöstöhaastatteluissa arvoistamme ja muista teemoista, Tallgren sanoo lopuksi.

Lisätietoja aiheesta

Pekka Seppälä

Yrittäjä, projektinjohto

Tutustu myös näihin